Włosy porady

Zaskakujące korzyści oleju z krokosza barwierskiego dla włosów i skóry

Zaskakujące korzyści oleju z krokosza barwierskiego dla włosów i skóry

Do używać olejów? Jeśli tylko „do gotowania” jest twoją odpowiedzią, to zdecydowanie nie znasz  najlepszych tajemnic oleju. Większość olei ma właściwości lecznicze, niektóre z nich są skuteczne w leczeniu pacjentów z problemami skóry, a niektóre są skuteczne przy pielęgnacji włosów.
Ale czy nie byłoby wspaniale mieć olej, który jest idealny do upiększania nas  od stóp do głów, bez przenoszenia żadnych szkodliwych substancji chemicznych?
W tym artykule przedstawimy wam specjalny olej niosący szeroki zakres korzyści.
Tak, mówimy o oleju z krokosza barwierskiego (inaczej olej szafranowy).

Olej szafranowy jest bezbarwny i szeroko stosowany w produktach kosmetycznych oraz jako olej kuchenny. Jego wartości odżywcze są zbliżone do oleju słonecznikowego. Olej szafranowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Również wzmacnia on  nasz układ odpornościowy.

Krokosz jest w zasadzie rośliną jednoroczną z wieloma odmianami. Istnieje około 60 krajów uprawiających te rośliny. Olej okazuje się być doskonałym zamiennikiem dla innych, mniej zdrowych olejów roślinnych, które są powszechnie dostępne na rynku.

Olej ten jest bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca. W przeciwieństwie do nasyconych tłuszczów, które są sprzężone w kierunku szkodliwych poziomów cholesterolu, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć zły LDL cholesterol we krwi, który może spowodować tworzenie się blaszek w tętnicach. To ten, który ostatecznie powoduje zawał serca i udar mózgu.

Rodzaje oleju z krokosza barwierskiego
Istnieją dwa rodzaje oleju szafranowego.
1. Kwas oleinowy oleju szafranowy

  1. Kwas linolowy oleju szafranowego

Oba typy są korzystne dla zdrowia w szczególności zdrowia włosów i skóry i mogą być stosowane jako alternatywa dla tłuszczu zwierzęcego. Teraz przyjrzyjmy się dokładnie, jakie są korzyści zdrowotne ze stosowania oleju z krokosza barwierskiego.

Korzyści zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego

Korzyści zdrowotne oleju szafranowego są naprawdę niesamowite. Jest numerem jeden w walce z  chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak różne choroby serca, cukrzyca, cholesterol i wysokie ciśnienie krwi.

Nie Cukrzycy: Jest już udowodnione, że olej szafranowy jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega 6. Kwasy tłuszczowe Omega-6 należą do kategorii niezbędnych kwasów tłuszczowych. Oznacza to, że nasz organizm nie może ich sam produkować. Pobieramy go z żywności. Wysokie stężenie (75%) kwasu tłuszczowego omega-6 w oleju szafranowym utrzymuje poziom cukru we krwi i chroni od nasilenia choroby. Nawet dobry olej słonecznikowy zawiera tylko 65% kwasów tłuszczowych omega 6.

Poprawia wzrostu włosów: Olej szafranowy jest bogaty w kwas oleinowy, który odżywia wygląd skóry głowy i włosów. Poprawia krążenie w skórze głowy stymulując tym samym wzrost włosów i daje siłę mieszkom włosowym. Oprócz tego pomaga również w utrzymaniu pasm lśniących  i mocnych. Dlatego olej szafranowy jest  aktywnym składnikiem większości produktów kosmetycznych.

Zapobiega otyłości: Nie ma jednego czynniku powodującego otyłość. Ale najgorsze jest nadmierne spożywanie fast foodów i olejów roślinnych. Olej szafranowy jest znany jako wielkie remedium dla osób cierpiących na nadwagę. Większość olejów, których używamy w naszych kuchniach czyni nas otyłych. Kwas tłuszczowy omega-6 w oleju z krokosza barwierskiego spala tłuszcz, zamiast go przechowywać. Bez wprowadzania dużych zmian w diecie, otyłość może być zmniejszona w dużym stopniu przez stosowanie oleju z krokosza barwierskiego.

Pielęgnacja skóry: olej szafranowy okazuje się być idealnym rozwiązaniem dla poprawy jakości i tekstury skóry ze względu na dużą ilość kwasu linolowego. Łącząc się z sebum w skórze człowieka odblokowuje pory i zmniejsza wysypki i trądzik. Kwas linolowy ułatwia również regenerację nowych komórek skóry, dzięki czemu możemy wyglądać młodziej
Są to jedne z głównych korzyści zdrowotnych stosowania oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego: najlepszy zakup do pielęgnacji włosów

Włosy odgrywają ważną rolę w pojęciu piękności zarówno mężczyzn jak i kobiet. Więc jest bardzo ważne, aby dbać o nasze włosy. Często mężczyźni cierpią z powodu utraty włosów, rzadziej niż kobiety. Utrata białka jest uważana za jedną z głównych przyczyn wypadania włosów i łysienia.

Olej szafranowy można stosować na porost włosów, ponieważ unikamy dzięki niemu straty białka. Olej jest również bogatym źródłem witaminy E, która jest przeciwutleniaczem i działa nawilżająco. Witamina E znana jako alfa-tokoferol, pomaga w utrzymywaniu głowy nawodnionej i  ma własności antyoksydacyjne, czyli  chroni włosy przed wolnymi rodnikami, które mogą wystąpić na skutek naprężeń wewnętrznych i promieniowania UV.

Krokosz jest wykorzystany do problemów, takich jak łysienie i wypadanie włosów. Ten wszechstronny olej ma bardzo wysoką zawartość kwasu oleinowego, który jest lekki i ma zdolność do wnikania w skórę. Rozszerzenie naczyń jest jego głównym zastosowaniem. To znaczy, że  po nałożeniu na skórę głowy, olej powoduje poszerzenie mięśni gładkich, co prowadzi do lepszego dostarczania substancji odżywczych do cebulek włosów. Dzięki temu  włosy zaczynają na nowo rosnąć.

Olej szafranowy nie tylko promuje  wzrost włosów, ale także chroni, odżywia i nawilża włosy w znacznym stopniu. Ponadto zawiera kwas linolowy (omega-6 kwasy tłuszczowe), który jest doskonałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i zapobiega niedoborowi niezbędnych kwasów tłuszczowych w naszym organizmie.
Olej jest bezwonny, w związku z tym w porównaniu do innych naturalnych olejów jest przyjemny w użyciu.
Jak aplikować olej szafranowy?
1. Zmocz włosy i rozczesz je dobrze.
2. Wylej kilka kropel oleju z krokosza barwierskiego na dłonie i rozetrzyj go.
3. Delikatnie wmasować w skórę głowy.
4. Można użyć grzebienia do aplikacji oleju na całych pasmach.
5. Pozostaw na włosach przez 60-45 minut.
6. Dokładnie umyj włosy szamponem.
7. Kontynuuj tę procedurę raz w tygodniu, by utrzymać poziom wilgoci.
Olej szafranowy do pielęgnacji skóry

Olej z krokosza barwierskiego zachowuje się jak smar, który zapobiega utracie wody z naszej skóry. W ten sposób blokuje wilgoć. Olej jest zdolny do zmiękczania suchych obszarów i szorstkich plam, a nawet poprawia zarówno fakturę i odcień skóry. Jest on najczęściej używany samodzielnie lub może być dodawany do innych olejów kosmetycznych.

Olej szafranowy jest mniej obciążający dla skóry i zawiera około 78% kwasu linolowego, który jest niewątpliwie tajną bronią w walce z problemami trądziku. Kwas linolowy, jako główny kwas tłuszczowy nie może być syntetyzowany przez organizm ludzki. Olej szafranowy zajmuje szczególną pozycję gdyż ma najwyższy poziom tłuszczowego kwasu linolowego dostępny w handlu.

Olej szafranowy wpływa na reprodukcję, konserwację skóry i ogólne funkcjonowanie organizmu. Korzyści zdrowotne sprzężonego linolowego kwasu tłuszczowego są również interesujące. Posiada on potencjalne właściwości lecznicze takie jak:  anty rakotwórcze, anty sklerotyczne,  promuje wzrost, zapobiega powstawaniu zmarszczek, wspomaga elastyczność i szczupłą sylwetkę.

Jak stosować olej z krokosza barwierskiego?

Krok 1: Połącz 10-15 kropli olejku wraz z innym olejem nośnikowym (najlepiej olej z pestek winogron). Olej z pestek winogron jest w stanie szybko wchłonąć w skórę. Olej szafranowy zwykle jełczeje, ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Krok 2: Delikatnie wlej tę mieszaninę do butelki. Trzymaj w lodówce, by zapobiec jełczeniu.
Krok 3: Umyj twarz letnią wodą z mydłem.

Krok 4: Następnie  nanieść kilka kropli mieszaniny oleju z krokosza barwierskiego na oczyszczoną twarz. Pokryj całą powierzchnię twarzy wieczorem jak i rano, ponieważ jest to naturalny filtr przeciwsłoneczny, zdolny do blokowania szkodliwych promieni UV.
Krok 5: Wmasuj olej delikatnie w skórę. Unikać przedostawania się oleju do oczu. Skup się na miejscach, które są bardzo suche, dodając kilka dodatkowych kropel oleju dla nawilżenia. Możesz też masować jakiekolwiek części twarzy, gdzie odczuwasz ból lub obrzęk, gdyż   olej szafranowy jest także środkiem przeciwzapalnym, który pomaga zmniejszyć obrzęk stawów, stłuczenia lub skręcenia.

Stosowanie powyższych kroków w sposób rutynowy z pewnością przyniesie super rezultaty.

Gdzie kupić olej szafranowy?

Olej szafranowy jest dostępny zarówno w postaci ciekłej jak i tabletek. Można go kupić w sklepie spożywczym i w sklepach  internetowych. Jest także sprzedawany w sklepach ze zdrową żywnością.